PeterssonVapenPetersson  - Kenneth o Lars Peterssons släktsidor   © 2014-2021   

 

Bilden ovan är ifrån Sönnertorps landskap på Bjärehalvön i december 2014. Två minusgrader och bitande vind. Foto Kenneth Petersson ©

De flesta på vårt släktträd kommer från Skåne, men vi har rötter, som vi känner till, i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland. På vår fars sida finner vi anfäder från början av 1600-talet. På vår mors sida har vi funnit anfäder från mitten av 1600-talet. Vi saknar dock uppgifter om vem som är vår morfar. Vårt släktnmn, Petersson, har vi ifrån vår farmors förste man. Han hette Peter Petersson och hans far Lars Petersson, född 1840, var den förste Petersson. Vår farfar var sjöman och hamnarbetare. Han var dock aldrig gift med vår farmor. Vi tackar våra kusiner i familjen Sandén som har tagit fram uppgiften om honom. Under de senaste århundraden har vi en del sjömän i släkten. Styrman och sjökapten har varit yrket för en del av dem. För Lars har detta tydligen legat i blodet då han var en passionerad seglare under en 15-års period. Vi har också anfäder som varit Nattmän, Åbor, Bönder, Rotemästare och Ryttare.

Vi skall också tacka Våge Ericsson för att vi nu också har ett antal amerikanska ansedlar i vår släkthistoria. Det är ättlingar till Tomas Gustafsson som utvandrade till Amerika.

De första människor som kom till nuvarande Sverige lär ha invandrat söderifrån. De slog sig ned i norra Skåne. Isen låg fortfarande kvar norr om gränsen till Småland. I Skåne fanns också en gång den största och viktigaste staden i Norden. Den låg mellan Lund och Malmö.

Petersson släktsidor

Peterssons anorKlicka för att komma till Peterssons släktsidor

Peterssons anorKlicka för att komma till Peterssons släktsidor Testversion

Vill du veta mer om Skåne - klicka här

Vill du veta hur Skåne blev svenskt - klicka här

Läs om blodbadet i Klågerup - klicka här

Slaget vid Lund 1676 - klicka här

Vårt DNAHär kan du se vårt DNA - klicka här

SpråketHär kan du läsa om hur språket har förändrats - klicka här

AsturienFlagI vårt nästan helnordiska släktled har vi fått in en latino - klicka här